Naglarna på trumhinnan preludium av Hösten Fler stråkar! Fler naglar! Hör du, oktobervinden spelar sitt trumsolo och löven dansar sin sista elddans
© Iréne Svensson Räisänen (2006-10-16)
Innehåll
Om dikten
Jag skrev dikten efter att ha varit ute och gått en klar kylig dag då löven hade höstens alla färger och de på marken blåste för vinden. En av höstens vackraste dagar.
Om oktober månad
Oktober är den tionde månaden på året och kännetecknas av flera speciella drag. Här är några saker som utmärker den:
- Höstens färger: Oktober är en tid då naturen fylls av vackra färger när bladen på träden ändrar färg och faller från grenarna. Det är en spektakulär syn att se landskapet täckas i nyanser av rött, orange och gult.
- Kyla och förändringar i vädret: Under oktober kan temperaturen vara märkbart kyligare, särskilt på natten. Dagarna blir kortare och det är vanligt med väderförändringar, som regn, vind och första snön i vissa regioner.
- Höstaktiviteter: Månaden är en tid då många människor njuter av utomhusaktiviteter som äppelplockning, pumpauppskärning och vandring. Det är också en populär tid för att besöka halloweenmarknader och skördefester.
- Högtider och traditioner: Oktober är hem för flera högtider och traditioner runt om i världen, såsom Halloween och Allhelgonadagen på slutet av månaden. Många länder firar också Oktoberfest, en festival för att fira tysk ölkultur.
- Medvetenhet och firande: Det är också en månad då olika medvetenhetskampanjer äger rum. Till exempel är det bröstcancermedvetenhetsmånaden, då man uppmärksammar vikten av tidig upptäckt och behandling av bröstcancer. Och insamlingen till Världens barn.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Min dikt Hösten, min samling höstdikter och se mina videor Höstblues och Höstdikter.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar
Du sa till mig
det var en varm oktober
ändå
har vi frusit fast
och
de gånger eldlågorna flammar
luktar det, dagen efter, som bränd plast
De orden får mig att längta åtrå
efter en kopp choklad
och din andedräkt som frostar sig
när du andas vinter
minns jag också
Tomas: En verkligt värmande kommentar! 😀