Ett liv är ett liv varken mindre eller mer respekt ett villkor
© Iréne Svensson Räisänen (2020-08-29)
Om dikten
Jag skrev dikten när Black Lives Matter exploderade i USA och flög världen runt.
Om Black Lives Matter
BLM är en decentraliserad politisk och social rörelse som uppstod i USA. Rörelsen startade som en hashtag (#BlackLivesMatter) på sociala medier efter att den 17-årige afroamerikanske Trayvon Martin sköts till döds av en grannskapspatrullant i Florida 2012, och hans mördare blev frikänd.
Syftet med BLM är att protestera mot och bekämpa rasism, särskilt när det kommer till polisens brutala behandling av svarta människor. Dessutom att lyfta fram och bekämpa systematiskt och institutionellt diskriminerande förhållanden som svarta levande i USA och över hela världen står inför.
Sedan dess har rörelsen blivit global, med stora protester och aktivism runtom i världen som fokuserar på rättvis behandling av svarta och andra marginaliserade grupper. BLM lyfter på ett kraftfullt sätt fram strukturella problem och driver på för samhällsförändringar genom dialog, utbildning och fredliga demonstrationer.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina dikter Ålder, Kontraster, Mörkrets seger och Allas lika värd.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar