Hoppa till innehåll

Vad ska din podd handla om? Podcastguiden, del 1

Vad ska din podd handla om?

Vad ska din podd handla om? Det finns, enligt mig, två typer av personer som startar en podcast.

  1. Du tycker det verkar kul med en podd och gillar tekniken. Vad du pratar om kommer i andra hand.
  2. Du har något viktigt att förmedla och en podd är för dig ett bra sätt att nå ut med det.

Olika typer av poddar

Oavsett vilken av de två typerna du är så bör din podd ha ett genomgående tema. Den du vill ska lyssna ska veta på en ungefär vad hen har att förvänta sig. Varför ska hen annars vilja lyssna på fler en ett avsnitt?

Undantag finns och det är om du är en känd person som drar lyssnare till sin podd med hjälp av sitt namn. Då kommer du till och med undan med att prata om inget särskilt alls. Dagbokspoddar behöver oftast inte heller ha något genomgående tema. Inte heller de som intervjuar har alltid ett genomgående tema.

Välja tema för din podd

Tema

Har du stora kunskaper inom ditt yrke eller något annat specifikt ska du kanske podda om det. Ett intresse eller en hobby kan också vara ett tema för en podd. Du bör välja något som du kan tänka dig att göra ett avsnitt om varje vecka. Alternativt ett där du utan svårighet kan hitta gäster att intervjua.

Själv valde jag att podda om poesi för att jag är poet och ville hitta ett nytt sett att nå ut med mina dikter. Eftersom jag också är intresserad av att lära ut ville jag också prata om hur dikter kan skrivas, svara på frågor och bjuda på skrivövningar. Samtidigt tyckte jag det skulle vara roligt att också låta andra poeter få en ny arena för sin poesi. Dessutom ville jag intervjua personer som kan ha något viktigt att säga om poesi.

Vad ska din podd handla om? Nischa in dig.

Nich

Poesi anses som en smal genre inom litteraturen. Nu valde jag inte medvetet att nischa in mig när jag startade Poetpodden. Det bör du tänka på att göra om du kan. Ju smalare ditt tema är desto större möjlighet att du kan hitta just din publik. Litteraturpoddar finns det redan gott om och att som nu poddare kunna slå igenom med en sådan är svårt om än inte omöjligt. Har du ett stort intresse för en inte allt för vanlig genre inom litteratur är det kanske det du ska välja för din podd.

Kolla in andras poddar

Har du fortfarande svårt att välja tema för den podd du ska till att starta? Kolla in andras podddar och vad de handlar om. Det finns hur många listor som helst över svenska och podcast på andra språk. Här är några exempel:

Exempel

Mer i Podcastguiden

I del 2 av Podcastguiden tar jag upp utrustning du behöver för att kunna spela in en podd. Fler delar i Podcastguiden

Läs också

Läsa

Blogginlägget 7 tips hur du gör en podd och lyssna på min podcast Poetpodden.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×