Hoppa till innehåll

Liten handbok i konsten att bli lesbisk

Liten handbok i konsten att bli lesbisk

Liten handbok i konsten att bli lesbisk (Leopards förlag) är boken jag väntat länge på. Jag har som många andra lesbiska fått höra heterokvinnor säga: ”Om jag ändå kunde bli lesbisk.” Här kommer svaret i form att en snyggt designad handbok av den lesbiska ikonen Mian Lodalen och doktoranden Matilda Tudor.

Handboken är rolig, ironisk och har en svart underton. Kvinnor som lever med män löper betydligt större risk att drabbas av dödligt våld, att inte kunna göra karriär, att få lägre pension än kvinnor som lever med kvinnor. Att lesbiska får orgasm betydligt oftare än heterokvinnor är ju både positivt och negativt.

Flyhänt prosa

Faktarutor varvas intervjuer med kvinnor om skillnaden i att leva med kvinnor och med män. Det är underhållande och skrivet på en flyhänt prosa. Mest drabbas jag av hur kvinnor bli förminskade i heterosexuella förhållanden. Hur könsrollerna kväver och förminskar båda könen.

Röda högklackade skor

”Smink, höga klackar och andra kvinnliga attribut var ointressant för henne. Hon tyckte alltid att jag är fin. Hon värderade mig inte utifrån de kriterierna. Att inte bli värderad var en total nyhet för mig.”

Heteronormen granskas

Heteronormen tas upp i ljuset och granskas. Kvinnorna är den stora förloraren även om också männen stympas av de förväntningar som ställs på hur du ska bete dig beroende på vilket kön du tillhör. Lever du med en kvinna finns inga könsroller, var och än gör den det är bäst på.

Författarna tar också upp att allt inte är frid och fröjd för att du börjar leva med en kvinna. Homofobin och heteronormativa förtrycket ligger som en våt filt över oss lesbiska och våra förhållanden. Fast bara om vi tillåter det. Att stå för vem du är slår hål i filten.

Liten handbok i konsten att bli lesbisk, sammanfattning:

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk” en utmärkt guide för dig som ännu inte vågat ta steget fullt ut. Men den är också en analys, om en lättviktigt, på hur vårt svenska sk jämställda samhälle inte bra för heterosexuella kvinnor och män. Jag rekommenderar den varmt till alla som vill vidga sin vyer eller som vill känna igen sig.

Info om författarna:

Mian Lodalen 
Matilda Tudor.

Läs också

Läsa

Blogginlägget Att som ung lesbisk veta vem du är, recensionen C en självbiografi, nocellerna Tavlan och Jasrin Habi.

Fler recensioner

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till “Liten handbok i konsten att bli lesbisk”

Iréne Svensson Räisänen
×