Hyllning till sommaren

Hyllning till sommaren är en övning där du får träna på att skriva en positiv text utan adjektiv och adverb.

Se min video ”Aktiva verb och beskrivande substantiv”

Hyllning till sommaren, övning:

Övning

Många hyllar sommaren på ett eller annat sätt. Skriv din egen utan att använda ordet sommar, grönt, varmt, natur, so, bad eller semester. Högst 2 500 tecken inklusive mellanslag. OBS! Det ska vara berättande text och inte dikt. Använde aktiva verb och beskrivande substantiv istället för adjektiv och adverb.

AI om beskrivande substantiv

AI-robot

Det är ord som namnger företeelser, platser, personer eller saker och ger information om dem genom deras inneboende egenskaper eller kännetecken. De kan du använda för att skapa en levande och detaljerad bild utan att behöva luta dig mot adjektiv och adverb.

Genom att välja rätt substantiv kan du förmedla en känsla eller bild som är rik på detaljer och förnimmelser. När du undviker adjektiv och adverb är det dessa substantiv som bär berättelsens beskrivande tyngd.

AI om aktiva verb

Det är handlingar som utförs av subjektet i en mening, vilket skapar en direkt och tydlig bild av vad som händer. De ger en känsla av omedelbart agerande eller tillstånd och tillåter läsaren att se scenen framför sig. Användning av dess bidrar till en mer dynamisk och engagerande text.

Exempel kan vara ”springer”, ”bygger”, ”tänker”, och ”skrattar”. I kontrast till passiva verb, som exempelvis ”springas”, ”byggs”, ”tänks”, och ”skrattas”, där handlingarna sker med subjektet som mottagare snarare än initiativtagare, ger liv åt texten och gör den mer intressant för läsaren.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också skrivövningarna

Gör också övningen Gestalta en sommardag, Gestalta hösten, Gestalta en självklar hen, Gestalta miljö, Gestalta lycka och olycka och läs min samling av sommardikter.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa