Versmåtten haiku och senryu

Versmåtten haiku och senryu

Uppdaterad 26 november 2022

Versmåtten haiku och senryu är två gammalt japanskt versmått som är populärt än idag. Vanligen görs skillnad på traditionell haiku och modern haiku, senryu.

haiku

En traditionell haiku ska innehålla en natur/årstidsbild och en oväntad vändning på sista raden. Den ska inte rimma och helst inte innehålla personliga pronomen.

Senryu

En senryu har inga liknande krav och tar gärna ut svängarna mer än en haiku. Den är ofta humoristisk och driver med allt och alla.

En haiku och en senry består här i Sverige ofta av högst 17 onji (stavelser) som är fördelas på tre rader enligt följande 5, 7, 5. Det är inte skrivet i sten utan är ett riktmärke så både antalet rader och stavelser kan variera.

Läs också Skriv en haiku eller tanka och gör övningen Skriv en dikt med versmåttet tanka.

Versmåtten haiku och senryu , exempel:

traditionell haiku:

Mina Trę oktoberhaiku.

Senryu, modern haiku:

Min dikt Kanske.

Läs min diktsamling Släck inte elden – 53 haiku, tanka och andra fåradingar och gör övningarna Blankvers, Testa olika versmått på samma dikt och Text till musik.

Fler versmått

Versmåtten haiku och senryu är ett skrivtips.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen