Hoppa till innehåll

Versmåtten haiku och senryu

Versmåtten haiku och senryu

Versmåtten haiku och senryu är två gammalt japanskt versmått som är populärt än idag. Vanligen görs skillnad på traditionell haiku och modern haiku, senryu.

Innehåll

Haiku

En traditionell haiku ska innehålla en natur/årstidsbild och en oväntad vändning på sista raden. Den ska inte rimma och helst inte innehålla personliga pronomen. Dikter på versmåttet kännetecknas av sin enkelhet och förmågan att förmedla en känsla eller en observation på ett koncist sätt.

Det finns mängder av olika varianter, här har jag skrivit om den vi vanligen menar när vi pratar om versmåttet här i Sverige. Versmåttet har blivit allt mer populärt här och runt om i världen

Senryu

Gubben i lådan

En senryu har inga liknande krav och tar gärna ut svängarna mer än en haiku. Den är ofta humoristisk och driver med allt och alla.

De båda versmåtten består här i Sverige ofta av högst 17 onji (stavelser) som är fördelas på tre rader enligt följande 5, 7, 5. Det är inte skrivet i sten utan är ett riktmärke så både antalet rader och stavelser kan variera.

Läs också Skriv en haiku eller tanka och gör övningen Skriv en dikt med versmåttet tanka.

Versmåtten haiku och senryu , exempel:

Japanska skrivtecken

Traditionell haiku:

Min Oktoberhaiku.

Senryu:

Min dikt Kanske.

Läs också

Läsa

Min diktsamling Släck inte elden – 53 haiku, tanka och andra fåradingar och gör övningarna Blankvers, Testa olika versmått på samma dik, Skriv en kylslagen senryu och Text till musik.

Versmåtten haiku och senryu är ett blogginlägg med ett skrivtips.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×