Testa olika versmått på samma dikt

Testa olika versmått

Uppdaterad 26 november 2023

Testa olika versmått på samma dikt är en skrivövning där du får träna på att dikta enligt givna mallar.

Vad är versmått?

Det är en term inom poesi som avser den rytmiska och metriska strukturen i verserna. Det handlar om hur antalet stavelser, betoningar och pauser fördelas i en dikt eller ett poem. Det kan vara en viktig faktor för att skapa en harmonisk och rytmisk effekt i poesin. Det finns olika typer, så somhaiku, senryu, tanka, jambiskt versmått, trokéiskt versmått, daktyliskt versmått och anapestiskt versmått, för att nämna några exempel. Varje har sin egen specifika rytm och struktur, och poeter kan välja att använda olika typer för att ge olika känslor och uttryck i sin poesi.

Testa olika versmått på samma dikt, övning:

Gör också skrivövningarna

Ta en av dina dikter, eller skriv en ny, och skriv om den som haiku, tanka, sonett, epigram, terzin, fornyrdislag, alexandrin, hexameter och blankvers. Självklart måste du skriva om dikten för att anpassa den till de olika versmåtten.

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också övningarna

Skrivövningarna Skriv ett satiriskt epigram, Blankvers, Text till musik och läs skrivtipset Versmåtten haiku och senryu.

Fler skrivövningar

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen