Hoppa till innehåll

Skriv en haiku eller tanka

Skriv en haiku eller tanka

Skriv en haiku eller tanka ger dig en chans att träna på gamla japanska versmått. Båda är populära och vanliga i dagens svenska och utländska poesi.

Haiku

En haiku består av tre och 17 stavelser (5-7-5). Fast det där stämmer inte eftersom en haiku lika gärna kan bestå av en rad och fler eller färre stavelser. Mängden stavelser och rader är inte skrivna i sten utan ska ses som en riktlinje. Vad en haiku däremot bör ha är ett årstidsord. Om den inte har det övergår den till att bli en senryu som är ett mer vågat versmått.

Tänk på att metaforer bör undvikas i en haiku och att sista raden bör ha en vändning. Dessutom bör en haiku innehålla en kontrast av något slag.

Se video om haiku

Tanka

En tanka består av fem rader (5-7-5-7-7) men som i en haiku är det en riktlinje och inte en fast regel. Den ska inledas med en haiku och de två sista raderna bör ifrågasätta eller kullkasta den den.

Se video om tanka

Skriv en haiku eller tanka, övning:

Övning

Skriv en haiku eller tanka om våren, sommaren, hösten, vinter, kyla, värme, skogen, naturen eller stjärnorna.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Läs också

Läsa

Blogginläggen Versmåtten haiku och senryu och gör övningarna Skriv en dikt med versmåttet tanka, En dikt av två haiku och en tanka, Skriv en hösttanka, Skriv en konkret dikt, Blankvers och Fornyrdislag.

Fler blogginlägg

Skriv en haiku eller tanka är ett skrivtips med en skrivövning.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×