Skriv en haiku eller tanka

Skriv en haiku eller tanka

Uppdaterad 16 december 2022

Skriv en haiku eller tanka ger dig en chans att träna på gamla japanska versmått. Båda är populära och vanliga i dagens svenska och utländska poesi.

Haiku

En haiku består av tre och 17 stavelser (5-7-5). Fast det där stämmer inte eftersom en haiku lika gärna kan bestå av en rad och fler eller färre stavelser. Mängden stavelser och rader är inte skrivna i sten utan ska ses som en riktlinje. Vad en haiku däremot bör ha är ett årstidsord. Om den inte har det övergår den till att bli en senryu som är ett mer vågat versmått.

Tänk på att metaforer bör undvikas i en haiku och att sista raden bör ha en vändning. Dessutom bör en haiku innehålla en kontrast av något slag.

Se video om versmåttet

Tanka

En tanka består av fem rader (5-7-5-7-7) men som i en haiku är det en riktlinje och inte en fast regel. Den ska inledas med en haiku och de två sista raderna bör ifrågasätta eller kullkasta den den.

Se video om Versmåttet

Skriv en haiku eller tanka, övning:

Skriv en haiku eller tanka om våren, sommaren, hösten, vinter, kyla, värme, skogen, naturen eller stjärnorna.

Dela med dig

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Läs också Versmåtten haiku och senryu och gör övningarna Skriv en dikt med versmåttet tanka, En dikt av två haiku och en tanka, Blankvers och Fornyrdislag.

Fler blogginlägg

Skriv en haiku eller tanka ÄR ett skrivtips med en skrivövning.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker och medverkar i 30-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen