Fornyrdislag är en skrivövning. Det är ett gammalt isländskt versmått som består av åttradiga strofer med två betonade stavelser i varje rad.
Antal stavelser
Antalet obetonade stavelser kan växla. Raderna hålls ihop av Alliterationer. Det är vanligt att raderna är parkopplade. I svenska språket och versmått brukar vi ofta jämställa stavelser med vokaler.
Exempel på fornyrdislag:
Hören mig alla heliga släkten större och smärre söner av Heimdall; du vill ju, Valfader, att väl jag täljer forntida sägner, de första, jag minnes Ur Völuspa
AI om stavelser
Stavelser är ljudkluster i talat språk som bildar enheter av en rytmisk serie och utgör byggstenar i ord. En stavelse innehåller vanligtvis en vokal, som kan omges av en eller flera konsonanter. I skrift motsvarar en stavelse ofta en vokal eller en vokal i kombination med en eller flera konsonanter.
Ett enkelt exempel på en stavelse är ordet ”sol”, som består av en enda stavelse. Ett mer komplicerat ord såsom ”komplikation” består av fyra stavelser: kom-pli-ka-tion.
I poesi och verslära är stavelser även mycket viktiga för metrik och rytm. Antalet stavelser, liksom betonade och obetonade stavelser, hjälper till att skapa ett versmåtts karaktäristiska mönster.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Fornyrdislag, övning:
Skriv en fornyrdislag om igår, vardagsmod eller framtiden på högst tre strofer.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Gör också skrivövningarna
Blankvers, Skriv en dikt med versmåttet tanka, Skriv en kärlekssonett och Skriv en haiku eller tanka.
Du får nöja dig med en strof (men den säger allt!)
Trött som en tosing
på tö och på snö
sitter och skriver
senfärdigt sömnig
Var är nu våren
värmande vacker?
Jag surar och suckar:
Sänd den till Stockholm!
ab: Snyggt jobbat! Södertälje ligger ju söder om Stockholm så vi borde få den först. Om livet var rättvist… 🙄
Det här är alltid skoj! En gång till:
Framtiden kommer
förr än du anar
famnar dig redan
fordrar förändring
Då lyss till den lätting
som ligger på soffan:
Fly det som larmar!
Lugn gör dig lycklig
ab: Du har fått in snittsen ordentligt på det här. : )
Ska försöka behärska mig nu…. Tills du kommer med nästa uppgift!
Hej
nu börjar jag äntligen hitta till andra bloggar som verkligen handlar om skrivande!! Kul – välkommen til min blogg – jag skriver om div olika teman…
Petra
petra: Välkommen hit! : )
Måndagens morron
Vill ej gå upp
Jag ligger kvar
Och liggsåren bildas
Larver i låren
I liggsår som läcker
Vartäckta trasor
Hjälper mig inte
Bravo!
Så sänkte sig solen,
slöjad i vulkanrök;
stjärnan sjönk,
skymdes av bergen;
de toppar som trängdes
så tätt omkring dalen,
förvuxen av vilda
växter så gröna.
Bra jobbat!