Skriv en kärlekssonett är en skrivövning där du får träna på att skriva på versmåttet sonett. William Shakespeare har skrivit några av de mest kända.
Skriv en kärlekssonett, övning:
Skriv en sonett om kärlek, din älskade, om hjärta och smärta, längtan efter kärlek eller olycklig kärlek.
AI om sonett
Det är en diktform som består av fjorton rader uppdelade i fyra sektioner, vanligtvis kända som kvartetter eller terzetter. Den traditionella sonettformen har ofta ett uppsätt versmått, vanligtvis jambisk pentameter, och ett distinkt rim-schema.
Det finns olika typer, såsom den italienska eller Petrarkanska, som delas in i en oktav (två kvartetter) följd av en sextett (två terzetter) med rimflätningen ABBA – ABBA CDE – CDE. Den engelska, eller Shakespeareska, består av tre fyrradingar som följs av en tvårading med rimflätningen är ABBA – men ABAB godkänns också. För treradingarna gäller följande antingen CDC, DCD eller CCD, EED.
William Shakespear skrev 154 dikter på detta som har blivit klassiker.
Versmåttet används ofta för att utforska komplexa känslor eller tankar, och dess struktur leder ofta till en tydlig vändpunkt eller ”volta”, där tonen eller temat i dikten förändras.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Gör också skrivövningarna
Blankvers, Fornyrdislag, Skriv en limerick, Skriv en tanka, Skriv ett satiriskt epigram, Skriv ett kärleksbrev och Skriv en ny text till en känd melodi.
Vilken kul övning! Jag har nog för dålig koll på ramarna för en sonett men jag gör ett litet försök med en dikt om att längta:
Så blev dagarna med ens sådär långa
Precis som vi önskade, — — jag vet!
Massor med tid att tänka och att fånga
Varenda minut, sekund, en evighet
Så snabbt slog vår uttalade önskan in
Att vi nu undrar vad vi förut har gjort
Med all tiden, — var den verkligen min?
Innan dig, när dagarna ännu gick fort
Ett bra försök! Här kan du läsa mer om hur en sonett skrivs på min sajt SkrivarSidan: https://skrivarsidan.nu/skrivtips/vanliga-versmatt.html