Dagbok underlag till novell är en skrivövning. Du får träna i att använda dig av en skrivdagbok och använda den i ditt skrivande.
AI om skrivdagbok
Det är ett personligt verktyg för författare och skrivare där man regelbundet noterar idéer, tankar, upplevelser, observationer och reflektioner. Detta kan göras dagligen och utan censur för att fånga det omedelbara och råa materialet som kommer till sinnet. Syftet är att främja kreativitet och hjälpa till att behålla och utveckla idéer som kan vara användbara för framtida skrivprojekt, såsom noveller, romaner eller dikter.
Användningen kan variera. Vissa använder den för att förebygga skrivstopp och underhålla skrivflyt, medan andra ser den som en grund för självreflektion och personlig utveckling. Genom att återvända till den efter en viss tid kan man hitta återkommande teman eller inspirerande bitar av text som kan ligga till grund för t.ex. en novell eller ett annat skönlitterärt verk.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Dagbok underlag till novell, övning:
Skriv skrivdagbok i minst 30 dagar. Hur? Ta minst en kvart om dagen och skriv ner allt som kommer för dig utan att du censurerar dig själv, läser eller redigerar texten. Låt sedan dagboken ligga till sig i cirka en månad innan du öppnar den och läser vad du skrivit.
Leta efter en röd tråd, en konflikt, en inledning eller en mening som du kan använda för att skriva ett utkast till en novell. Högst 12 000 tecken inklusive mellanslag.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Läs också
Blogginlägget Skrivdagbok för miljö, Skriv en kärleksnovell, 7 tips på hur du skriver en novell och gör skrivövningen Inledning och slut.