Skriv en haiku om maj är en skrivövning. Månaden som både kan vara vårvinter, vår och försommar. Hur är årets, enligt mig, vackraste, månad hos dig?
Skriv en haiku om maj, övning:
Skriv en haiku, tre rader med stavelserna 5, 7, 5. Det ska finnas en årstidsmarkering i dikten och den ska inte rimma.
AI om haiku
En haiku är en form av kort poesi som ursprungligen utvecklades i Japan. Den består ofta av tre rader och följer ett mönster av 5, 7, och återigen 5 stavelser per rad. Haiku brukar fokusera på naturen eller årstider och har en kort, reflekterande ton.
Denna poetiska form betonar enkelhet, intensitet och direkthet genom språket och är känt för att ofta innehålla en ”kigo” eller årstidskännetecken, vilket hjälper till att ramla in dikten i en specifik tid på året. Haiku-dikter rimmar vanligtvis inte, vilket skiljer dem från många andra poetiska former.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Gör också övningarna
Gör också övningarna Skriv en tanka om maj, Skriv en majdikt med bokstavsrim, Skriv dikt utan adjektiv, Skriv en fredsdikt och läs mina vårdikter.
Foto: Iréne S Räisänen