Hoppa till innehåll
Maj
Födelsens månad
växter, djur, människor
döden överraskar

© Iréne Svensson Räisänen (2024-05-03)

Om dikten:

Maj månad

Denna haiku ingår i en serie dikter där jag utforskar vad årets tolv månader betyder för mig. Den femte månaden är min födelsemånad och min mammas dödsmånad. Samtidigt är naturen en barnkammare.

AI om femte månaden

AI-robot

En månad som ofta förknippas med vårens fulla blom och naturens snabba förvandling från det dämpade grå till ett sprudlande grönt. Det är månaden då dagarna blir märkbart längre och ljusare, vilket ger en känsla av förnyad energi och optimism.

Naturens uppvaknande: Den när naturen verkligen vaknar till liv. Träd och buskar kläs i ljusgröna lövverk och blommor börjar sprida sina färger överallt. Det är en tid då både djur och människor blir mer aktiva, lockade av värmen och de längre dagarna. För många arter är det också en viktig period för fortplantning och nytt liv börjar sin cykel.

Kid

Tradition och firande: Det är också en månad full av traditioner och högtider. I många länder firas arbetarrörelsens dag den första maj, en dag tillägnad arbetares rättigheter och solidaritet. I Sverige markerar månadens sista dag, Mors dag, en tid att hedra och uppskatta mödrar och modersfigurer.

Femte månaden är således en tid för både firande och reflektion, en tid att uppskatta det nya livet som spirar runtomkring oss samtidigt som vi minns de som inte längre är med oss. Det är en månad som inbjuder till både glädje och eftertanke, en bro mellan vår och sommar.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter April, April månad, Förtrollande maj, Drivor i maj, Snö i maj, Sista maj och min samling vårdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Maj på versmåttet haiku.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen