Hoppa till innehåll

Drivor i maj

Drivor i maj
Vit faller blad
från bigarrå, körsbärsblom
snödrivor i maj

© Iréne Svensson Räisänen (2021-05-14)

Om dikten Drivor i maj

Bigarråblommor

Jag älskar bigarrå- och körsbärsträdens blommor och när de faller till marken. Den fick mig att skriva den här dikten.

AI om bigarrå

AI-robot

Bigarråer är en särskild sort av sötkörsbär som är mycket uppskattade för sin djupa, rika smak och sin saftiga textur. Namnet ”bigarrå” kommer ursprungligen från franskan, där det används för att beskriva körsbär med mörk, nästan svart färg.

Historik och användning: Bigarråer har odlats i århundraden och har en rik historia som sträcker sig tillbaka till Romarriket. De används främst som färsk frukt, men är också attraktiva för tillverkning av sylt, gelé, och desserttillägg.

Odling och skörd: De odlas bäst i djup, näringsrik jord som dränerar väl och kräver full sol för att kunna utvecklas till fylliga och mörkt röda bär. Skörden av bigarråer sker oftast i mitten till slutet av sommaren. Efter skörden transporteras de snabbt till marknaden för att undvika att skadas, vilket är något dessa körsbär är särskilt känsliga för.

Bigarråträd

Näringsvärde och hälsofördelar: Bigarråer är inte bara goda, utan även näringsrika. De innehåller vitaminer som C och A, mineraler såsom kalium och är rika på bioaktiva substanser som kan bidra till att minska inflammation och främja hjärthälsa. Vidare är de låga i kalorier, vilket gör dem till ett utmärkt snack för den som är hälsomedveten.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Dikterna Maj, Snö i maj, Ingen repris, Förtrollande maj, Försommar, min samling vårdikter och gör övningarna Skriv en haiku om maj och Skriv en tanka om maj.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Drivor i maj är skriven på versmåttet haiku.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×