Hoppa till innehåll

Radbrytning video

Radbrytning är en video med ett skrivtips har jag gjort efter att har fått många frågor om vad radbrytningen i en dikt är bra för. Hur det kan användas. Jag gör min bästa för att reda ut det hela.

AI om radbrytning

AI-robot

Det är en teknik som används framför allt i poesi. Men även i annan typ av text, där skribenten avsiktligt bryter en rad och börjar på en ny, oberoende av sidans fysiska begränsningar. Detta kan göras av flera anledningar som inkluderar:

  • Att styra läsarens rytm och tempo
  • Att framhäva vissa ord eller fraser
  • Att skapa en visuell form som kompletterar innebörden
  • Att leda läsarens uppmärksamhet till diktion, klang och andra språkliga egenskaper

I poesi är brytning av rader en central teknik för att skapa mening, rytm, och känslomässig effekt. Den kan användas för att skapa en paus som både kan bidra till en fördjupad förståelse, och ge en särskild känsla eller stämning till texten.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Radbrytning video är gjord för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Min video om rimflätning, gör övningen Skriv en rimmad hyllningsdikt och läs Skrivtips på YouTube och Prosa bör inte radbrytas? Eller.

Fler video

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen