Snart har alla författare en agent. En litterär agent kommer förmodligen inom en inte allt för avlägsen framtid att bli ett måste för att bli utgiven på förlag. Ja, förutom om du ger på eget förlag.
Det är ingen nyhet i sig, litterära agenter har länge tagit hand om svenska författares utländska lansering. Det nya är att allt fler agenturer börjat företräda författare, även debutanter, för de svenska förlagen.
Innehåll
Egentligen är det en logisk följd av att en bok är mer än en inbunden- och pocketupplaga. Idag ges böcker ut i olika format t.ex. e-bok, ljudbok och allt fler svenska filmer görs efter en litterär förlaga. Det innebär att du som författare måste ta ställning till kontrakt som du behöver juristutbildning för att förstå.
Litterär agent företräder dig
En litterär agent företräder dig i alla sammanhang där det handlar om att få i en fot på marknaden och i förhandlingar med olika parter. Bra, eller hur?
För och nackdelar med en litterär agent
Finns det inga nackdelar med att alla författare ”måste” ha en litterär agent? Jo, risken finns att nålsögat du måste igenom för att bli antagen av en agent är om möjligt ännu mindre än att bli det på ett förlag. Självklart måste ditt manus vara av högsta kvalité och intresse.
Författarens personligheten spelar stor roll
Din personlighet är kanske ännu viktigare då agenten ska avgöra om du går att sälja in. Tystlåtna, tillbakadragna personer som inte vill sitta i tevesoffor och berätta om sitt privatliv gör sig inget besvär. Den författare som vill låta boken tala för sig själv kommer förmodligen att få det svårare än tidigare att bli utgiven.
Negativt för egenutgivare
Jag undrar också om det inte kan bli ännu svårare för egenutgivare att få in sina böcker i bokhandeln. Men förhoppningsvis visar det sig att den marknaden är så stor att det är att räkna med. Bonniers har redan upptäckt att de vill ha del av den och har börjat satsa på en egen portal för egenutgivning.
Personligen vet jag inte om jag skulle tacka ja eller nej om en litterär agnet skulle vilja ha mig i sitt stall. Fast det kommer inte att hända. Jag kan inte tänka mig att tvingas gå på ett möte för att hen ska avgöra om min personlighet är tillräckligt säljande eller inte.
Inläggen Att leta och hitta passande bokförlag, 9 tips Så gör du en boktrailer och Ge ut själv eller bli utgiven.