Hoppa till innehåll

Vi poeter borde stötta varandra

Vi poeter borde stötta varandra

Vi poeter borde stötta varandra. Om vi inte gör det riskerar att poesin att bli lika exklusiv som rysk kaviar. Och det vill du lika lite som jag. Eller?

Nu är min kommande diktsamling ”Jag ber inte om ursäkt” skickad till förlag fast det inte var tänkt så. Jag hade planerat att själv ge ut boken som jag gjort med mina tre tidigare diktsamlingar. Samlingens 63 dikter var satta i ordning och kände mig nöjd. Nåja, så mycket det nu går. Efter att ha laddad ner mallen till inlagan från Lulu (som jag använder för att trycka upp böcker) slog det mig plötsligt att det måste ha tillkommit nya spännande förlag sen jag senast testade.

Uppdatering

Uppdatering: Boken gavs ut år 2014 på SkrivarSidans förlag.

Poesi säljer inte

Den här gången har jag har enbart skickat till mellanstora och små förlag. Det började inte så bra. Samma dags som jag skickade manuset till Mamma Förlag fick jag svar. De tackade men beklagade att de nyligen bestämt sig för att inte längre ge ut poesi. Enligt förlaget säljer inte dikter vilket gör det omöjligt att få det att gå ihop ekonomiskt. Och så ser verkligheten ut för de flesta utgivare. Tyvärr.

Varför köper och läser så få poesi?

Kvinna läser

Det fick mig att, som många gånger tidigare, fråga mig varför så få köper och läser poesi. Vi är bevisligen många som skriver dikter. Borde vi inte då vara fler som är intresserade av att ta del av andras böcker. Är vi poeter enbart intresserade av det vi själva skriver? Inte kan det vara så illa.

Vi poeter borde stötta varandra, eller hur?

Vi poeter måste bli bättre på att stötta varandra. Om jag och du inte börjar intressera oss för ny svensk och utländsk poesi måste kanske snart alla poeter ge ut sig själva. Även om egenutgivning blivit lättare att lära sig och billigare är det lång ifrån alla som kan eller vill gå den vägen.

Om det kommer att bli så är jag rädd för att dikter som borde nå ut till fler än familjen och vänkretsen inte skulle hitta alla sina läsare. I värsta fall skulle du, jag och alla andra kunna gå mist om nästa Boye eller Tranströmer. Så vill varken jag eller du att det ska bli.

Köp och läs olika typer att poesi

Böcker

Vad kan du och jag då göra? Svaret är enkelt: Köp och läs olika typer att poesi. Se till att skaffa dig diktböcker av egenutgivare, av prisade och hyllade poeter och av okända debutanter. Apropå det, mina diktsamlingar köper du billigast i Mina böcker eller SkrivarSidans bokhandel. De finns också hos bokhandlar som Bokus m.fl.

Om jag lever som jag lär? Jo, jag läser och har alltid läst debutanter och gärna antologier. I egenskap av recensent får jag ofta frågan om jag vill recensera nyutgivna diktsamlingar. Det tackar jag ja till så ofta jag hinner. Utöver det köper jag så mycket poesi jag kan.

Marknadsföring är dyrt och tidskrävande

Marknadsföring

Om du också börjar göra så utvecklar du ditt eget sinne för att skriva lyrik samtidigt som du hjälper poesin att överleva. Jo, marknadsföring är dyrt och tidskrävande därför har jag smugit in det i det här inlägget. 😉

Läs också

Läsa

Blogginläggen Ge ut böcker en mänsklig rättighet? och Se upp för oseriösa förlag.

Fler blogginlägg

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

5 kommentarer till “Vi poeter borde stötta varandra”

  1. Jag har tänkt och tänkt.. Men kommer ingen vart. Kanske man måste tänka helt nytt i fråga om hur tryckta böcker ska kunna konsumeras i framtiden. Jag är medveten om att dilemmat inte är nytt, försök har ju gjorts här och var (t.ex. med privata bibliotek eller prenumerationer). Men det måste finnas andra enklare lösningar??? Själv läser jag mycket men köper aldrig böcker.

    1. Iréne Svensson Räisänen

      Nej, det är ett komplex problem som inte har någon enkel lösning. Jag tror också det behövs ett nytänkande. Vi poeter måste nog inse att vi måste ta till oss social medier även om det tar emot för många. Varför inte lägga in dikter på t.ex. Instagram eller starta en egen YouTube kanal där vi läser dikter? Jag startade Poetpodden för att nå ut med min egna poesi och ge andra poeter en plattform för sin poesi. Tyvärr har det inte ökat intresset för mina diktsamlingar… Men jag tror som du att vi måste hitta nya spännande vägar för vår poesi.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen