Se upp för oseriösa förlag

Se upp för oseriösa förlag. Den senaste tiden har jag både fått mail och telefonsamtal om ett bokförlag som beter sig allt annat än seröst.

Förlaget vänder sig i första hand till debutanter, som får betala helt osannolika summor för tryckning, redigering och marknadsföring. Dessutom går dom inte med på att författaren får säga upp kontraktet utan hotar då med att dom vill ha mer betalt.

Förlagets affärsidé

Förlagets affärsidé går ut på trycka upp en minimal upplaga av boken bara för syns skull. Dom vill ju behålla resten av pengarna! Marknadsföring existerar inte och priset till bokhandlarna är så lågt satt, att förlaget går med förlust om boken skulle råka sälja. Vilket är helt obegripligt! Dessutom går dom in i manuset och redigerar det så att det blir sämre än det var från början.

polisundersökning

Eftersom jag bara hört en av parternas version och en polisundersökning pågår kan jag tyvärr inte gå ut med namnet på förlaget eller den författare som hört av sig till mig. Men vad jag fått veta håller Östersunds-Posten på att kollar upp det hela och ska skriva om det. Håll utkik efter den artikeln!

Ta hjälp av Författarförbundet

Tack och lov är det här mycket ovanligt inom förlagsbranschen. Författarförbundet har inte hört talas om något liknande tidigare och det har inte jag heller. Mitt tips till dig som själv är beredd att betala för att få din bok utgiven är att först ta kontakt med Författarförbundet. Ta reda på vad som gäller och att kolla upp företaget bakom förlaget.

Jag kommer att återkomma om detta när jag får veta mer.

Uppdaterar 24/10 2020: Det har tyvärr blivit allt vanligare att förlag kontaktar personer och erbjuder sig att ge ut deras manus. Se upp och kolla noga upp förlaget innan du tackar ja. Det som verkar osannolikt är oftast det.

Läs också Ge ut böcker en mänsklig rättighet?, Se upp för oseriösa förlag och Vi poeter borde stötta varandra.

Fler blogginlägg

Se upp för oseriösa förlag ÄR ETT BLOGGINLÄGG.

4 tankar på “Se upp för oseriösa förlag”

  1. Monica: Brottslingar är ofta fulla av kreativa idéer. Synd bara att dom inte använder sin talang till något bättre.

    Nisse Lovemyhr: Jag är dåligt insatt i hur det är i andra länder. Men jag misstänker att vi kommer att få se mer liknande bedrägerier här i Sverige. Det finns nya små förlag som har mängder av olika lösningar för att slippa ta ansvar för kostnaderna.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This