Hoppa till innehåll

Höstöppet

Höstöppet
Mörkret har landat
ljuset dröjer allt längre
hösten öppnar upp

© Iréne Svensson Räisänen (2021-09-01)

Om dikten

Jag vill använda mig av årstidens kontraster när jag skrev den här. För mig är det också en tid där mitt inre mörker, årstidsdepression, börjar göra sig påmind.

Höstens kontraster kan vara följande:

  1. Mörker och ljus: Årstiden är kännetecknad av kortare dagar och längre nätter, vilket innebär att mörkret blir mer framträdande. Samtidigt kan de klara höstdagarna vara fyllda med gyllene solsken och ett vackert ljus.
  2. Värme och kyla: Hösten markerar övergången från varma sommardagar till kallare temperaturer. Det kan vara en period av skiftande väder där soliga dagar kan följas av blåsiga och kalla dagar.
  3. Färgglädje och förfall: Hösten är känt för sina vackra fallande löv som går från grönt till olika nyanser av orange, rött och gult. Samtidigt är det en tid då naturen visar tecken på förfall, trädens löv faller av och växter börjar förbereda sig för vintern.
  4. Liv och tystnad: På hösten kan en känsla av stillhet råda i naturen. Många djur flyttar eller förbereder sig för att gå i ide, och fåglarna sjunger inte lika livligt som under sommaren. Samtidigt kan hösten vara en tid då människors sociala liv blir mer aktivt med till exempel skolstart och återföreningsfester.

Dessa kontraster kan ge inspiration till reflektion, kreativitet och tolkningar, både i dikter och i att uppskatta höstens skönhet.

Läs också

Läsa

Min samling med höstdikter, min dikt Mörker, titta på diktvideo Farmors sista dans och gör skrivövningen Skriv en hösthaiku.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Höstöppet är skriven på versmåttet haiku.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen