Matchen

Sömnen har gett upp
vinner ingen match i natt 
lämnar walkover

© Iréne Svensson Räisänen (2022-11-28)

Om dikten Matchen:

Insomnia

Jag kunde inte somna och låg vaken till halv fyra på morgonen. När jag gav upp matchen om sömnen somnade jag.

AI om insomnia

AI-robot

Sömnlöshet, även känt som insomnia, är ett vanligt sömnproblem som påverkar miljontals människor över hela världen. Det kännetecknas av svårigheter att somna, problem med att sova igenom natten eller att vakna för tidigt på morgonen och inte kunna somna om. Sömnlöshet kan vara kortvarig, tillfällig eller kronisk, beroende på hur länge det pågår.

Orsakerna till sömnlöshet kan variera och inkluderar stress, ångest, depression, fysiska sjukdomar, smärta, dåliga sömnvanor eller användning av stimulanser som koffein eller elektroniska enheter innan sänggåendet. Vissa medicinska tillstånd och läkemedel kan också påverka sömnen negativt.

Sömnlöshet

Effekterna av sömnlöshet sträcker sig bortom trötthet och dåsighet under dagen. Det kan påverka ens fysiska och mentala hälsa på olika sätt. Brist på sömn kan försvaga immunförsvaret, påverka kognitiva funktioner som minne och koncentration, samt öka risken för olyckor och felbedömningar.

För att hantera sömnlöshet finns det olika strategier och behandlingsalternativ. Det kan vara användbart att etablera en konsekvent sömnrutin, skapa en avslappnande miljö i sovrummet och undvika stimulanser före sänggåendet. Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan också vara effektivt för att förbättra sömnen. Vid behov kan läkare rekommendera sömnmedicin, men dessa bör användas med försiktighet och enligt läkares anvisningar.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Ångest, Sömnlös, Kurragömma, Natt mot dag, Suddar och Nattid.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Matchen är skriven på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa