I augusti solrosor, bär, svampar fyll skafferiet
© Iréne Svensson Räisänen (2022-08-23)
Innehåll
Om dikten Sommarskafferiet
Jag skrev dikten en sensommardag i skogen när jag såg vad naturen hade att bjuda på i form av blommor, svamp och bär. Lusten att plocka och spara inför vintern var oemotståndlig men jag höll emot eftersom jag var ute och motionerade.
Om sensommaren
Sensommaren är perioden i slutet av sommaren, som ofta betraktas som övergången mellan högsommaren och början av hösten. Det är en tid då dagarna fortfarande kan vara varma, men kvällar och nätter börjar bli kyligare. Naturen visar tydliga tecken på förändring och förbereder sig för hösten. Här är några kännetecken för sensommaren:
Natur och väder
- Temperatur: Dagstemperaturerna kan fortfarande vara ganska höga, men det finns en märkbar svalka på morgnar och kvällar.
- Dagslängd: Dagarna börjar bli kortare. Solen går upp senare och ner tidigare.
- Växter: Många växter har redan blommat klart, och man kan börja se träd och buskar få gulnande löv. Skördetiden för många grödor närmar sig.
- Djurliv: Många djur börjar förbereda sig för vintern. Fåglar samlar sig för att påbörja sina flyttresor söderut, och ekorrar samlar nötter.
Kultur och aktiviteter
- Skörd: Sensommaren är skördetid för många jordbruksprodukter som frukt, grönsaker och spannmål. Skördefester och marknader är vanliga.
- Semester och skolstart: Sensommaren markerar slutet på semestertiden för många och skolorna börjar igen.
- Fester och evenemang: Många kulturella evenemang och festivaler äger rum under sensommaren, som kräftskivor i Sverige.
Känslomässiga och symboliska aspekter
Sensommaren kan ofta kännas melankolisk eftersom den signalerar slutet på den varma, ljusa delen av året och en föraning om vintern. Samtidigt kan den vara en tid av reflektion och förberedelse för den kommande säsongen, med en känsla av avslutning och nystart.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina dikter Augusti, Hej då, titta på min diktvideo Samtal i augusti, gör övningarna Skriv en augustidikt och Skriv en augustihaiku.
Fler av mina dikter>
Mina diktsamlingar>