Incest slår sönder tryggheten

Incest slår sönder tryggheten för alla som utsätts för det. På vilket sätt jag drabbats och konserverna av det skriver jag om i min kommande självbiografiska roman ”Det ingen vill veta”.

Rädd och otrygg

Oavsett barnets ålder och i vilken omfattning övergreppen är slås barnets värld sönder. En person som du litar på och är trygg hos förvandlas till en hot. Den du har kunnat söka tröst hos är plötsligt den som skrämmer. Som gör dig rädd och otrygg.

Konsekvenser

När min fosterpappas förvandlingen till en våldtäktsman ryktes fötterna undan för mig för all framtid. Jag var åtta år när det hände. Då hade jag varit hos min fosterfamilj i tre år. År där jag tvingats lita på andra vuxna människor än mina biologiska föräldrar. Redan när jag revs upp ur min ursprungsfamilj, separerades från min lillasyster och sattes på en bondgård i Uppland, slogs allt vad trygghet sönder. När det sedan hände igen fick det konsekvenser jag lever med ännu idag.

Tillit

Jag har svårt för att känna tillit.Vilket gjort att jag stora delar av mitt liv levt isolerat från omvärlden. De jag släppt in i mitt liv är väldigt få och jag har ofta varit en dålig vän. Vänner har kommit och gått genom livet och jag har aldrig gjort något för att hålla dem kvar. Det var vännerna som ringde och stod utanför min dörr. Den dörr jag aldrig öppnade. Själv ringde eller bjöd jag aldrig tillbaka.

Social utanför hemmet

Egentligen är jag social och har numera inga problem att prata med vem som helst och om vad som helst. Men det gäller utanför mitt hem. För över tröskeln till där jag nu sitter och skriver det här kommer nästan ingen. Jag lever tillsammans med min fru som också är min bästa vän. Egna vänner har jag fortfarande inga. Min förmåga att känna tillit och trygghet tillsammans med människor är för alltid förstörd.

Skövlade och ödelade

Missförstå mig rätt nu. Det är inte synd om mig. Idag lever jag ett liv rikt på kärlek och närhet. Min kreativa sida blommar vilket gör mig till en lycklig människa. Men den incest jag utsatts för skövlade och ödelade delar av mitt liv.

Incest slår sönder tryggheten och ger livslånga skador

Jag vet inte mycket om hur andra som drabbats av incest påverkats av det. Inte mer än det jag läst och hört andra berätta. Genomgående för alla har varit att de känt sig otrygga och fått svårt att lita på människor. Inte särskilt konstigt med tanke på vad sexuella övergrepp gör med en människa. Är förövaren dessutom en närstående blir konsekvenser än värre.

I min roman är konsekvenserna av den incest jag utsattes för genomgående.

Läs också novellerna Krigsmålningen och Trollen spricker inte i ljuset.

Mer om mitt skrivande
Mer i bloggen

Incest slår sönder tryggheten är ett inlägg i bloggen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This