Hoppa till innehåll

Sjön

Sjön

Hon hade gått ut i vattnet till det nådde midjan. Sjön var skyddad av de omgivande fjällen; vattenytan orörd så när på plogfåran efter den långa tunna kroppen. Köldens darrningar fortplantade sig vidare mot land.

Jag hade gått i uppförsbacke länge, nu trodde jag mig vara framme vid krönet. Allt skulle gå lättare; inte utför bara rakt fram. Efter tre år av arbetslöshet, nytt arbete som mentalskötare, ny kärlek som verkar vara i balans med både sig själv och mig.

Sjö

– Stanna, ville jag ropa till kvinnan. Men hon var allt för långt borta för att höra och visste helt tydligt vad hon ville.

Genom kikaren såg jag hennes ansikte. Nollställt, avslöjandes inget av det som måste pågå inom henne. Hon gick sakta prövande, som man brukar i okänt vatten. Endast kläderna avslöjade hennes verkliga avsikt.

Kvinnan tog ytterligare ett par stapplande steg, svajade till men återfick balansen. Blev åter stående, tvekade, tittade rakt fram med oseende ögon.

Jag hade sett mer än jag velat se; blommande ljung, brusande bäckar och hon i sjön. Tystnaden omslöt mig från alla håll. Den isande vinden som nyss piskat mina kinder kändes inte längre.

Köp boken och läs hela novellen

Novellen ingår i min diktsamling ”Trollen spricker inte i ljuset” .

eller

Om novellen Sjön

Jag skrev den här novellen som ett experiment där jag vill förvilla läsaren samtidigt som det framgår helt klart vad det egentligen handlar om. Samtidigt ville jag testa med att sätta en av mina personer för något hon inte kan förhindra.

© Iréne Svensson Räisänen

Sök hjälp om du har självmordstankar

Självmordstankar är när en person känner en stark önskan att ta sitt eget liv. Dessa tankar kan variera i intensitet och frekvens. Det är viktigt att ta självmordstankar på allvar och att söka hjälp från professionella så snabbt som möjligt. Om du eller någon i din närhet har självmordstankar, uppmanar jag dig att omedelbart kontakta en lokal krislinje, sjukvårdspersonal eller någon annan betrodd person för att få stöd och hjälp.

Bra hjälplinjen är Suizide Zero och 1177 där du kan prata med personer eller få veta hur du söker annan hjälp.

Läs också

Läsa

Novellerna Krigsmålningen, Uppvaknandet, Uppvaknandet, blogginlägget Självmord är ingen lösning och dikten Förloraren.

Fler noveller

SparaSpara

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen