Hoppa till innehåll

Självmord är ingen lösning

Självmord är ingen lösning

Självmord är ingen lösning även om du mår så dåligt att du inte längre vill leva. I min självbiografiska roman ”Det ingen ville veta” skriver jag om att jag har försökt ta livet av mig. Inte en gång utan många gånger. Jag har också drabbats som närstående till flera som tagit sitt liv.

Ur båda perspektiven

Jag skriver om självmord utan att fördöma eller glorifiera. Ja, du läser rätt. Inom vissa grupper på nätet är den ultimata handlingen att ta livet av sig. Du blir påhejad av dina s.k. vänner och den som ångrar sig ses som en svikare.

Inte bara rop på hjälp

Kvinna gråter

Mina misslyckade självmordsförsök var en blandning av allvarliga försök och rop på hjälp. De var en följ av att jag utsattes för en gruppvåldtäkt. Den drog upp till ytan de sexuella övergrepp min fosterpappa utsatt mig för. Jag drabbades av en djup depression och stark ångest som gjorde det outhärdligt att leva.

Ta sitt liv är slutgiltigt

Det går inte att ångra ett självmord. Därför är det ingen lösning på vilket problem det än må vara. Jo, med ett undantag. Har du en svår sjukdom som t.ex. ALS så anser jag att du ska ha rätt att bestämma att nu orkar jag inte lida längre. Men gäller det ångest, depression, ilska, hämnd eller något annat som får dig att inte vilja leva längre gör det inte att du må bättre. Nej, det som händer är att du är död. För alltid.

Svårt att skriva om

Skriva

Många tycker att det är svårt att skriva om självmord. Andra att det varken ska skrivas eller pratas om det. Jag anser tvärtom, att vi måste våga prata och skriva om en de vanligaste dödsorsakerna här i Sverige. Att det skulle smitta och få fler att ta sitt liv tror jag är en myt.

Att drabbas av självmord

I ”Det ingen ville veta” skriver jag också om att drabbas av att en som står mig nära tar livet av sig. En händelse som fick mig att inse vad jag gjort mot mina nära och kära. Än idag när jag hör talas om att någon tagit sitt liv väcker det ilska och besvikelse.

Självisk eller inte

Självmord

I ett tidigare inlägg här i bloggen, som jag tagit bort, skrev jag att ”självmord är den ultimata själviska handlingen”. Många instämde med mig och andra tyckte att jag saknade förståelse för att de inte tycker sig ha något val. Att jag är självisk som anser att en människa inte bör avskuta med hänsyn till nära och kära. Varför ska de tvingas fortsätta leva med sin ångest bara för att inte göra andra illa?

Sök hjälp

Förebygga självmord

Jag tog bort inlägget för att det gjorde så många upprörda. Dessutom har jag med åren insett att självmord ofta är en impulshandling där tankar på konsekvenserna inte finns. Med det skrivet vill jag än en gång påpeka att självmord inte är en lösning .

Min uppmaning till dig som har tankar på att avsluta ditt liv av dig är att söka hjälp. Det gäller också dig som har en anhörig, vän eller bekant som du misstänker bär på sådana tankar.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Utropstecken

Läs också

Läsa

Mina noveller Uppvaknandet, Sjön, dikten Ångest och min diktsamling Hora, Dåre och Martyr.

Mer i min blogg

Självmord är ingen lösning ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till “Självmord är ingen lösning”

Iréne Svensson Räisänen
×