Hoppa till innehåll

Skriv en kriminalnovell

Skriv en kriminalnovell

Skriv en kriminalnovell är en övning där du får träna på att skriva spänning. I den här genren är brottet och lösningen av det novellens konflikt. Spänningen och drivkraften ligger i om det ska lösas, hur och motivet till det. Glöm inte bort person- och miljögestaltningen.

AI om att skriva en kriminalroman

AI-robot

Att skriva en kriminalroman är en process som kräver noggrann planering och förståelse för vad genren bör innehålla. Här är några grundläggande steg och tips för att hjälpa dig att komma igång:

 1. Brott och Konflikt: En kriminalroman kretsar vanligtvis kring ett brott, ofta ett mord, som behöver lösas. Detta brott är huvudkonflikten i din berättelse och driver intrigen framåt.
 2. Huvudpersoner:

  • Detektiven: Skapa en stark protagonist som är detektiv eller en amatörspejare. Det kan vara en polis, privatdetektiv, journalist eller någon med personligt intresse i fallet.
  • Antagonisten: Utveckla en tänkvärd antagonist som är intelligent och utmanar detektiven, vanligtvis brottslingen.
 3. Stödpersoner: Dessa kan vara offer, misstänkta, poliser, vittnen eller andra karaktärer som hjälper eller hindrar detektiven.
 4. Miljö:

  • Gestaltning av Miljön: Skapa en miljö med atmosfär. Detta kan vara allt från en liten by till en stor metropol. Miljön ska spegla och förstärka stämningen i din novell.
  • Tid och Plats: Bestäm när och var din historia äger rum. Är det i nutid, i det förflutna, eller i en framtid? Tänk på hur tidsperioden och platsen påverkar din historia.
 5. Intrig och Struktur:

  • Planering: Skissa upp händelseförloppet och planera vändpunkterna. Hur hittar detektiven ledtrådar? Hur förvirras hen av falska ledtrådar?
  • Spänning: Bygg spänning med en tempofylld berättelse. Varje kapitel bör lämna läsaren med en känsla av behov att veta mer.
  • Dialog: Använd dialog för att avslöja ledtrådar, karaktärsdrag och för att driva handlingen framåt.
  • Upplösning: Sluta med en tillfredsställande upplösning där alla trådar knyts samman och förklaras.
 6. Språk och Stil:

  • Visa inte bara berätta: Använd gestaltning för att visa karaktärernas handlingar, känslor och miljöer snarare än att bara berätta om dem.
  • Redigering: Redigera ditt manuskript noggrant. Efter den första genomskrivningen, leta efter plotthål, inkonsekvenser och onödiga delar som inte bidrar till berättelsen.
 7. Forskning:

  • Genomför noggrann forskning för att göra din roman trovärdig. Detta gäller allt från polisens arbetsmetoder till rättsmedicinska detaljer.
 8. Läs och Analysera:

  • Läs andra kriminalromaner för att förstå vad som fungerar bra. Analysera hur författare konstruerar plotter, bygger karaktärer och skapar spänning.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Skriv en kriminalnovell, övning:

Övning

Skriv en novell om hämnd, otrohet, rädsla för att bli ensam, barmhärtighet eller blodskam. Högst 6 500 tecken inklusive mellanslag.

Fler skrivövningar

Läs också

Läsa

Blogginläggen Skriv en kärleksnovell, 7 tips på hur du skriver en novell och gör övningen Skriv en brevnovell.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen