Bäst och sämst 2017

Bäst och sämst 2017, har jag äntligen samlat ihop mig till för att skriva om. Inte för att jag haft svårt att bestämma mig. Nej, det är två självklara val, #metoo och klimatförändringarna, trots att det funnits mycket att välja på. Bland det bästa för mig personligen har varit att jag äntligen redigerat klart min roman. Sämst har varit att den sömnlöshet jag dragits med i hela mitt liv höjt mitt blodtryck till den nivån att jag tvingats börja äta medicin.

Dåligt i Sverige

Om jag bortser från mig själv och tar in hela Sverige och världen var 2017 ett hemskt år. Här i landet har mäns våld mot kvinnor tagit fler liv än jag vill veta. Detsamma gäller alla skjutningar, handgranater och andra hämndaktioner bland kriminella där även utomstående råkat illa ut.

Dåligt runt om i världen

Går jag utanför vårt lands gränser får jag rysningar av obehag vid blotta åsynen av vissa vita maktmäns namn. Ingen nämn och ingen glömd. Men det som gör mig beklämd på allvar är att flyktingströmmen från krigshärjade länder fortsätter.

Bäst i Sverige

Bäst i Sverige är att vi långsamt, tack vare enskilda person, äntligen börjar förstå allvaret i konsekvenserna av klimatförändringarna. Dessutom har jag gång på gång sätt prov på empati där jag minst anat, t.ex. människor som öppnar sina hem och hjärtan för en medmänniska som behöver hjälp.

Bäst runt om i världen

Gång på gång överraskas jag över den överlevnadsförmåga människor i verklig kris har. Jag tänker på reportage jag sett, hört och läst från krigshärjade änder. Från länder som drabbats av naturkatastrofer och skogsbränder.

Bäst av allt 2017

#Metoo med alla kvinnor som vittnar och vägrar vara tysta om mäns övergrepp och kränkningar är det bästa som hänt året som gick. Jag är optimist och tror att vi aldrig kommer att gå tillbaka till den tystnad som rådde innan rörelsen satt igång. Min förhoppning är att en verklig förändring kommer att ske i mäns beteende och en förändring av mansrollen. Att män börjar prata med varandra och säga ifrån när andra män beter sig på ett sätt som inte är acceptabelt.

Sämst av allt 2017

Sämsta av allt det gångna året var att de som har makten och massmedia inte behandlar klimatförändringarna som den kris den är. Jo, det har blivit något bättre. Men fortfarande fattar jag inte att massmedia tar upp skogsbränder och det allt vanligare extremvädret utan att nämna att orsaken till det. Att det beror den globala uppvärmningen pga. våra egna utsläpp m.m.

Inte fattar de beslut som behövs

Det borde dagligen stå på alla tidningars löpsedlar. TV och radio borde ständigt rapportera om den kris som kommer att accelerera eftersom vi inte gör det som måste göras: Bryta våra vanor och t.ex. sluta flyga och att äta kött. Är våra makthavare rädd för att skapa panik om de säger som det är? Jag blir mer rädd när de inte nämner saken vid sitt rätta namn och inte fattar de beslut som behövs.

Kan tekniken rädda oss?

Det är vad jag tycker var bäst och sämst 2017. Trots allt försöker jag vara optimist. Forskningen går framåt och rätt som det är kan de ha en lösning på det största av mänsklighetens hot, klimatförändringen.

Mer i bloggen

Bäst och sämst 2017 är ett blogginlägg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest