Poetens år 2021

Poetens år 2021 blev i stora grad påverkat av pandemin. Så också min diktsamling ”I skuggan av sanningen” som kom ut i januari. Den avslutande delen handlar helt om Corona. Mer än så ska jag inte skriva om verkningarna av covit-19 i det här inlägget.

Diktsamlingen kom till efter att jag sett Viren förlags utlysning av deras poesitävling. Snabbt satt jag ihop ett manus av resterna av som jag redan hade gett ut. Efter att ha kompletterat med ett par nya dikter skickade jag in manuset till tävling och gick och vann. Priset bestod av utgivning och i slutet på årets första månad kom boken ut.

Hela 57 publicerade dikter

Från årets början till när jag skriver den här årskrönikan har jag låtit publicera 57 dikter av dem jag skrivit. Det är ungefär en dikt per vecka. Inte dåligt, eller hur?

Jag har inte brytt mig om att skicka in till antologier förrän i slutet på året. Sedan många år tillbaka är jag medlem på poeten.se, Sveriges största community för poeten. När de sökte texter till en antologi på temat ”Demokrati 100 år” blev jag inspirerad och skrev en berättande dikt som jag skicka in. Den 15/12 fick jag besked om att den kommit med i antologin.

Poetpodden tog en paus eller farväl

Poetpodden

Den 22 februari sände jag avsnitt 68 i Poetpodden ”Coronapoesi”. Jag har tagit en paus från podden, kanske sagt farväl. Framtiden lär visa hur det blir med den saken.

Jag sände det första avsnittet 15 september 2015. Att jag alls började podd var för jag ville ge ett mervärde till den som lyssnar när jag läser mina dikter. Numera gör jag det istället i YouTube-videor. Alla poddavsnittet finns kvar att lyssna på och kommer göra det så länge någon lyssnar.

Video i fler format och dessutom på engelska

I augusti började jag göra YouTube-video i formatet Shorts som är anpassat för mobilen och ska vara korta. Det passade mig bra eftersom de samtidigt började renovera vårt hus och ska hålla på med det i ett par år. Det innebär att jag har svårt att spela in video på grund av bullret. Jag de korta diktvideorna till engelska i ett försök att nå utanför Sveriges gränser.

Uppdatering: Jag slutade att göra dikter på engelska och har istället gett dig som besöker sajten möjlighet att översätta allt till engelska.

Självbiografin står stilla

Huvud sticker upp ur en bok

I min självbiografi, som egentligen är autofiction, gjorde jag de sista stora förändringarna i våras. Efter det har jag öppnat manuset ett par gånger men stängt det lika snabbt. Jag hoppas innerligt att jag kan hitta energi nästa år för att slutföra det projektet. Förlag finns men jag är övertrött på mitt manus.

Poetens år 2021, sammanfattning:

Sammanfattning

Pandemin, klimatförändringar och allt våld runt om i världen har påverkat mig mer än jag egentligen velat erkänna för mig själv. Sömnsvårigheterna till följd av det sliter på kropp och stjäl. Jag hoppas verkligen att vi kan få stopp på coronaviruset. Det är förmodligen lättast av de tre sakerna jag räknat upp.

Vad händer 2022

Den 22 januari ska jag framträda på Folkuniversitet i Stockholm. Jag är inbjuden till en skrivarkurs för att läsa egna dikter och berätta om mitt diktande. Jag hoppas att det ska gå att genomföra trots eventuella restriktioner. I övrigt kommer jag att tuffa på som vanligt här i bloggen. Det är inga större förändringar på gång.

Läs också

Läsa

Läs också Min bok har tröttat ut mig, Virens förlags poesitävling och Två diktsamlingar av ett manus.

Fler blogginlägg

Poetens år 2021 är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa