Hoppa till innehåll

Vad är min åsikt värd?

Vad är min åsikt värd?

Vad är min åsikt värd? Dagligen varje timme hör, läser eller ser jag saker som jag tycker något om. Jag bildar mig en åsikt. När jag gjort det brukar jag inte vara sen att tala om vad jag kommit fram till. Tidigare skrev jag ofta ett blogginlägg för att framföra min åsikt. Men allt för många gånger också för att skriva av mig. Idag frågar jag mig istället vem som skulle vilja veta vad just jag tycker. Vad är min åsikt värd?

Diskuterar hela tiden

Det är inte så att jag slutat bry mig om vad som händer i min lilla värd och den stora värden. Nej, dagligen uttrycker jag ofta mina åsikter om både stort och smått. Jag och Tuulikki (min fru) diskuterar hela tiden nyheter i tidningar, på radio och TV. Ofta tycker vi olika och det är som det bör vara. Fast sällan blir vi osams när våra åsikter går isär. Och när det gäller för oss viktiga gemensamma saker brukar vi tycka lika.

Lyssna på andras åsikter

En grupp människor som pratar och lyssnar

Att lyssna på andras åsikter som går mot den egna kan vara svårt. Jag är ofta så ivrig att få fram vad jag tycker att jag försöker prata över Tuulikki. Hon får höja rösten ordentligt för att få mig att lyssna. Och egentligen lyssnar jag gärna. Det gör jag också här i bloggen. Jag är nyfiken på vad just du tycker om det jag skrivit. Men det är väldigt sällan du väljer att dela med dig. Tyvärr, för jag värderar din åsikt högt.

Kan inte ens klicka på Gilla

Gillasymbol

Idag tycker vi till om det mesta hela tiden och delar ständigt med oss av våra åsikter på Facebook och Twitter, i bloggar och kommentarer på tidningar och i community. För varje gång jag läser alla kloka, insiktsfulla och mindre intressanta tankar om stort och smått ökar tvivlet på vad min egen åsikt är värd. Jag tystnar och klarar inte ens av att klicka på Gilla.

Vad är min åsikt värd? Det frågar jag mig ofta.

Vad är min åsikt egentligen värd i det dagliga bruset? Svaret blir oftast: Ingenting.

Det är en viktig fråga att reflektera över, att ställa sig själv. Värdet av ens åsikt beror på flera faktorer, såsom kunskap, erfarenhet och kritiskt tänkande. Dina åsikter kan vara värdefulla för dig själv eftersom de representerar dina egna tankar och känslor. Att uttrycka sin åsikt kan också vara värdefullt för att skapa dialog och främja utbyte av idéer. Även om alla inte alltid kommer att hålla med dig, är det viktigt att du känner dig bekväm med att uttrycka dina åsikter och vara öppen för att lyssna på andra perspektiv. Till sist, även om det kan kännas som att ens åsikt inte gör någon större skillnad i det stora bruset, så kan den ändå påverka och inspirera personer i din närhet.

Läs också

Läsa

Läs gärna Nazisterna vill se mig död, Att som ung lesbisk veta vem du är, Maratonlöparen Tuulikki Räisänen avgångspensionär, dikten Det kostar på och titta på min video Mångfald.

Fler blogginlägg

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

8 kommentarer till “Vad är min åsikt värd?”

 1. Jag skulle ha svårt att fortsätta existera om jag inte fick ge uttyck för mina åsikter om världen i stort och i smått. Jag gör precis som du, gör inlägg ibland, men inte om jag ser att det går inflation i inläggen. Känns som jag drunknar.

  Jag upprörs och gläds varenda dag (lite för mycket upprörs tycker min man) åt saker som händer. Kan inte låta bli. Jag ser det som att det är livet, att jag verkligen LEVER.

  Hur mycket våra åsikter är värda? Har inte tänkt så. mina åsikter är värda mycket för mig själv, men för andra… kanske inte särskilt mycket. Ibland tycker jag människor i gemen har svårt att lyssna, de hör men lyssnar inte. Säkert är jag sådan själv, fast jag försöker tänka på att aktivt uppmärksamma andra och låta dem tala till punkt.

  För oss som skriver syns våra tanakr och åsikter mer än för andra som inte skriver. Vi skriver av oss och vissa texter publiceras, andra inte. Kanske i en bok? Då sprids vår världsbild.

  Intressant fråga, Iréne!

 2. Jag tycker att din åsikt är värd mycket! Och här dessutom väl formulerad. Oavsett om jag håller med dig eller inte, tar jag in det du säger och det gör mina tankar allt från större, bredare, mer insiktsfulla till att jag rent av ändrar åsikt. Det är viktigt att dela med sig och lyssna in, så att vi vidgar oss. Tänk vad tråkigt och riskfyllt det kunde bli om vi inte tog in andras åsikter och framförallt erfarenheter (och då måste det ju finnas några som tycker) – vi kunde bli lurade av en stat till förtryck. Fortsätt tyck i tryck!

 3. Jag tycker det är en intressant frågeställning.

  För mig är åsikter en av grunderna i en demokrati, rätten att uttala dem, men även andras rätt att ifrågasätta dem och ha en åsikt om dem.

  Jag skriver mindre om vad jag tycker nu än jag gjorde förr. Känns som en åsiktsmaskin, att jag tjatat sönder mig själv. Ändå tycker jag saker.

  Det är mycket ”brus” på nätet, men det är intressant så mycket uppfattningar som vi enkelt får del av så snabbt. Tror mycket mer från ”motståndarsidan” tränger igenom nu än det gjorde innan internet och det är ju bra.

  Din åsikt är viktig, självklart.

 4. Jag har en massa åsikter, men ibland känner jag att det blir så mycket konflikter att jag inte orkar med att försvara mig i alla lägen. Dessutom vill jag kunna göra som jag själv vill utan att andra klagar. Det är så lätt att bli indelad i ett fack tillskrivs jag alla möjliga åsikter. Jag orkar inte med att sitta och försvara mig för ytliga nätbekanta helt enkelt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen