Natten skriver sig orden på en månstråle syrsorna spelar i drömmen som på dagen sensommarens orkester
© Iréne Svensson Räisänen (2020-08-24)
Om dikten
Jag skrev dikten efter att en natt i årets 8:e månad promenerat och lyssnat på syrsorna.
Om syrsor
Insekter som tillhör familjen gräshoppor. De är kända för sitt karaktäristiska läte som de producerar genom att gnugga sina vingar mot varandra. Detta ljud, som vi oftast associerar med sommarkvällar och nätter, används av insekterna för att attrahera partners och kommunicera med varandra.
De finns i olika arter och storlekar runt om i världen. Insekterna föredrar vanligtvis varma och torra klimat och kan hittas i gräsmarker, skogar, trädgårdar och ängar. Hoppande småkrypen är även kända för att vara nattaktiva vilket innebär att de är mest aktiva under kvällen och natten.
Utseendemässigt har insekterna långa och smala kroppar samt långa, tunna antenner. De har två par vingar, varav det ena paret är tjockare och används för att producera det karakteristiska ljudet. Krypen har också kraftiga bakben som de använder för att hoppa.
Syrsor är främst växtätare och föredrar att äta olika typer av växtmaterial, såsom blad, gräs och blommor. Deras närvaro kan vara till nytta för trädgårdsmästare eftersom de hjälper till att kontrollera populations av skadedjur genom att äta insekter som bladlöss och larver.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Titta också på
Diktvideon Samtal i augusti, läs dikten Augusti, Dröm, Hej då, Sommarfinal, Nattsång och gör skrivövningen Skriv en augustidikt och gör övningen Skriv en augustihaiku.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar