Augustiorkestern

Augustiorkestern

Uppdaterad 28 augusti 2023

Natten skriver sig
orden på en månstråle
syrsorna spelar

i drömmen som på dagen
sensommarens orkester

© Iréne Svensson Räisänen (2020-08-24)

Om dikten

Sommarnatt

Jag skrev dikten efter att en natt i årets 8:e månad promenerat och lyssnat på syrsorna.

Syrsor

Insekter som tillhör familjen gräshoppor. De är kända för sitt karaktäristiska läte som de producerar genom att gnugga sina vingar mot varandra. Detta ljud, som vi oftast associerar med sommarkvällar och nätter, används av insekterna för att attrahera partners och kommunicera med varandra.

De finns i olika arter och storlekar runt om i världen. Insekterna föredrar vanligtvis varma och torra klimat och kan hittas i gräsmarker, skogar, trädgårdar och ängar. Hoppande småkrypen är även kända för att vara nattaktiva vilket innebär att de är mest aktiva under kvällen och natten.

Utseendemässigt har insekterna långa och smala kroppar samt långa, tunna antenner. De har två par vingar, varav det ena paret är tjockare och används för att producera det karakteristiska ljudet. Krypen har också kraftiga bakben som de använder för att hoppa.

Syrsor är främst växtätare och föredrar att äta olika typer av växtmaterial, såsom blad, gräs och blommor. Deras närvaro kan vara till nytta för trädgårdsmästare eftersom de hjälper till att kontrollera populations av skadedjur genom att äta insekter som bladlöss och larver.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Diktvideon Samtal i augusti, läs dikten Augusti, Dröm, Hej då och gör skrivövningen Skriv en augustidikt.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Augustiorkestern är skrivet på versmåttet tanka.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen