I mörkret vaggar dagen solen skuggan sjunger för de som vakar tiden tappat takten dröjer allt längre för varje slag åldern lägger till minuter, veckor, år
© Iréne Svensson Räisänen (2021-10-11)
Om dikten
Jag skrev dikten när jag låg vaken i vargtimmen kände hur långsamt tiden gick.
AI om vargtimmen
Vargtimmen refererar till den tid på dygnet då natten är som mörkast, tätt inpå gryningen, vanligtvis mellan klockan tre och fem på morgonen. Det är en tid då många sover djupt, men det är också en period då de som är vakna kan känna sig extra isolerade eller eftertänksamma. Denna tid anses ofta vara en stund av ökad ångest och ensamhet, när tystnaden och mörkret tynger som mest.
I kulturen har vargtimmen kommit att symbolisera en period av introspektion och ibland överväldigande känslor. Den kan uppfattas som en metafor för de mörkaste stunderna i livet, när man kämpar med sina inre demoner eller genomgår en svår period av personlig reflektion. Dikter och skrifter som adresserar vargtimmen utforskar ofta teman som existentiell ångest, ensamhet och den mänskliga själens djup.
Denna tid kan även vara en källa till kreativitet. Tystnaden och avskildheten från världens brus ger utrymme för djupa tankar och kan inspirera till både litterära och konstnärliga verk.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Titta också på
Videor Ordens pris, Vaknatt, Sommarnatt och Sista natten och läs dikterna Sömnlös, Nattjobb, Nattvakt, Natten, Fyrverkerier, Spegelbilden och Nattid.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar