Hoppa till innehåll

Nattvakt

Nattvakt
Klockan har stannat
natten är bortom tiden
timmen klonar sig

© Iréne Svensson Räisänen (2017-03-29)

Om dikten Nattvakt

Kvinna liger vaken i sängen

Jag skrev dikten när jag var inne i en lång period av sömnlöshet.

AI om sömnlöshet

AI-robot

Sömnlöshet, även känd som insomnia, är ett vanligt problem som påverkar människor över hela världen. Det innebär svårigheter att somna, att sova igenom natten eller att vakna och inte kunna somna om. Tillståndet kan vara akut eller kronisk, och det kan ha flera orsaker och påverka människor på olika sätt.

Orsakerna kan vara många och inkluderar bland annat:

  1. Stress och ångest: Många människor upplever sömnlöshet på grund av en stressiga livssituationer, oro eller ångest. Tankar som snurrar runt i huvudet kan göra det svårt att koppla av tillräckligt för att somna.
  2. Depression: Personer med depression kan ofta uppleva problem med sömnen, inklusive svårigheter att somna eller att sova för mycket.
  3. Obalans i dygnsrytmen: Arbete i skift, resor över olika tidszoner eller andra faktorer som påverkar dygnsrytmen kan störa sömnen.
  4. Beteendemönster: Oregelbundna sömnrutiner, att dricka kaffe sent på dagen, användning av elektroniska enheter innan sänggåendet och andra beteendemönster kan påverka sömnen negativt.
  5. Underliggande medicinska tillstånd: Vissa medicinska tillstånd såsom sömnapné, restless legs syndrome, kronisk smärta eller andra sjukdomar kan störa sömnen.

För att hantera sömnlöshet kan olika strategier användas, inklusive kognitiv beteendeterapi för sömn (KBTI), vilket är en evidensbaserad behandling som fokuserar på att förändra tankar och beteenden som kan bidra till sömnproblem. För vissa kan läkemedel också vara ett alternativ, men dessa bör användas med försiktighet och endast under övervakning av en läkare på grund av risken för beroende och andra biverkningar.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter SömnlösNattjobbNattvaktNatten, Natt mot dag, Nattid, Suddar, Fyrverkerier, novellen I ett rum på 5:e våningen och titta på videorna Vaknatt, Sista natten och Hjältarna.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen