Terrordådet i Orlando: Vägra släppa in hatets terror i hjärtat

Terrordådet i Orlando

Terrordådet i Orlando till trots. Vägra släppa in hatets terror i hjärtat. Det gör jag. Den 12 juni slog terrorn till i på en gayklubb i Orlando, USA och 49 unga människor miste livet. Den här gången är det HBTQ-gruppen som drabbats och det känns som att det knappast kan komma närmare än så här. Även om jag inte kände någon av de drabbade är tårarna hela tiden nära. Att någon full av hat mot människor för att de älskar väljer att döda dem känns overkligt.

Terrorn har tagit sig in i mitt liv, min familj och vardag. Våld är inget nytt i HBTQ-gruppen. Nej, vi är många som blivit misshandlade och dödade. Själv har jag blivit våldtagen, mordhotat och utslängd från min familj för att jag är jag. Den finns knappt en flata, bög, transa, transgeneder eller annan queer som inte upplevt hot om våld. Kort sagt vi är vana vid att dagligen konfronteras med våld och verbala hot.

”Varje dag är ett ställningstagande” skriver jag i min kommande självbiografiska roman. Så är det för oss som älskar någon av samma kön. Jag och min fru brukar skämta om att nästan varje dag är ett komma-ut. Skämt åsido så är en kyss på stan inte bara en kärlekshandling utan också en politisk aktion. Ofta tvingas jag som flata kalkylera med risken för negativa reaktioner när jag väljer att hålla den jag älskar i handen. Min fru och jag har blivit spottade på, fått elaka tillmälen och blivit hotade till livet inför vårt bröllop.

Terrordådet i Orlando
De 49 som miste liv på gayklubben i Orlando kände sig nog säkra där de var. De dansade och umgicks med vänner. Knappast anade de att en som hatade dem för att de valt att leva sina liv fullt ut skulle öppna eld mot dem. Ta dem som gisslan och döda dem en efter en. Nej, terrorn slå till när vi minst anar det. Det ligger i dess natur.

Att spekulera i varför han hatade oss. Att skylla på att han var muslim, och kanske ingick i IS, är att förringa min och alla andra HBTQ-personers rätt att älska den vi vill. Inte heller hjälper det att ställa grupp mot grupp. Glöm inte att de flesta som dödas av IS är muslimer. Det som däremot hjälper är att alla som vill ha en värld där det inte är skillnad på kärlek och kärlek ställer sig på alla HBTQ-gruppers sida och säger ifrån.

Var är alla regnbågsfärgade profilbilder på Facebook och Twitter? Alla sociala medier borde vara fullt av solidaritet med HBTQ-gruppen. Efter terrordåden i Frankrike eller Belgien svämmade de över. Eller har vi blivit så avtrubbade att vi inte längre orkar reagera? Visserligen har jag läst många ledare i tidningar som fördömer terrordådet. Men jag har också läst många artiklar där det inte nämns att det är riktat mot oss HBTQ-personer.

Jag sörjer offren i Orlando. Och jag tror knappast någon i HBTQ-gruppen, i Sverige eller i andra länder, inte kommer att ta i beräkningen att det också kan hända när vi besöker en gayklubb eller firar Pride.

Kärleken står mot nästan allt. Men inte kulorna från den som har släppt in hatet och terrorn i sitt hjärta. Terrordådet i Orlando är en påminnelse om det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest