E-boken har kommit för att stanna

E-boken har kommit för att stanna
E-boken har kommit för att stanna

Jag köpte min iPad i första hand för att läsa e-böcker på den. För det mesta har jag två-tre e-böcker som jag läser växelvis. Hittills har jag bara köpt en e-bok ”Hundraåringen som klev ut från fönstret och försvann” av Jonas Jonasson. Istället för att köpa lånar jag e-böcker på Södertälje Bibliotek. Många gör detsamma vilket slår hårt mot bibliotekens ekonomi.

Det är hög tid att förhandla fram en bättre lösning för e-boken har kommit för att stanna. Köpen och utlåningen ökar för varje dag som går.

E-böcker är dyra för biblioteken
Avgiften till förlagen för varje utlånad är inte särskilt hög, 20 kr, men lånen är många. En e-bok finns i obegränsad upplaga och inte som pappersboken i två-tre exemplar. Enkel matematik säger att det blir åtskilligt fler lån per e-titel. Därför stiger bibliotekens kostnader för e-böcker i samma takt som intresset för att läsa böcker i surfplattan och smartphones ökar.

Hälften av avgiften går till bokförlaget och den andra hälften till Elib som förmedlar böckerna till biblioteket. Vilket är helt orimligt tycker jag. Pengarna ska gå till upphovsrättsinnehavaren dvs författaren eller dess arvingar. Mellanhanden Elib måste gå att utesluta med hjälp av bättre teknik för bokförlagen att själva göra e-böcker och förmedla dem till biblioteken.

Lån av pappersböcker är betydligt billigare
Bibliotekets avgift för låna av en pappersbok är bara 1, 37 kr och då går detta till upphovsrättsinnehavaren. Dessutom har mängden utlån en klar begränsning då varje bibliotek oftast bara har ett par exemplar av varje bok.

Här är avgiften istället löjligt låg och jag som är upphovsinnhavare till fyra böcker har ännu inte fått ett öre för utlåningen av dom. En bättre balans mellan dessa avgifter borde gå att nå fram till.

Enkel att både låna och köpa e-böcker
För den som är van vid datorer och internet är det lätta att både låna och köpa e-böcker. Själv läser jag ännu inte böcker iPhone. Men det handlar mer om min vana att läsa i soffan med iPaden i famn eller en pappersbok i handen.

Ett lån av en ny e-bok ligger bara ett par klick bort medan ett köp kräver ett par klick till. Enkelt och smidigt som det bör vara.

I nästa blogginlägg ska jag berätta exakt hur jag gör när jag lånar en bok.

 

 

***********

Intressant?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest