Är det rätt att sjuka och gamla betala mer i skatt än friska arbetande?

Det är svårt att förstå att dom som är fattigast ska betala mest i skatt. Dom flesta förtidspensionärerna är relativt unga och har låga pensioner. Ändå är behoven desamma som hos andra i samma ålder. Plus kostnader för mediciner och rehabilitering.

Detsamma gäller ålderspensionärer som brukar få allt större utgifter pga av att sjukdomarna ökar med åldern. Kostnaderna i övrigt är i stort detsamma som när dom arbetade men from januari i år betalar dom mer i skatt än dom som fortfarande arbetar.

Var i ligger rättvisan i det? Har man haft turen och har hälsan i behåll och ett arbete får man ett skatteavdrag, jobbavdrag. Men har man otur med sina gener och är sjuklig straffas man och får bara högre avgifter för hyreshöjningar, sjukvård, kollektivtrafik, TV-licensen mm.

Och så en liten höjning av pensionen som är lika med 70 kr för den som hade ca 5 500 kr/mån. Gissa om den äts upp flera gånger om av alla kostnader som stiger. Va? Har ingen en så låg pension? Tyvärr är det många som har det eller ännu lägre. Men dom får ju skylla sig själv som är sjuka eller gamla nog att inte längre kunna/behöva arbeta.

Fler bloggar om rättvisa, skattesänkning, skatter, jobbavdrag, politik och på Intressant.

11 tankar på “Är det rätt att sjuka och gamla betala mer i skatt än friska arbetande?”

 1. ”… men from januari i år betalar dom mer i skatt än dom som fortfarande arbetar.”

  Vilket ju iofs beror på att de som arbetar betalar MINDRE skatt nu. Säger inte att jag tycker det är bra, pensionärerna har gjort rätt för sig och ska inte behöva tugga trötta brödkanter. Men det är ju så att de betalar som förut, medan de som jobbar betalar mindre. Samtidigt som höjningar av precis allt annat naturligtvis ÄTER upp den lilla extrainkomsten direkt.

  Sen får man ju hoppas att vi skipper fattigpensionärer snart för nästa generations kvinnor har väl förvärvsarbetat för det mesta och har jobbat ihop till en vettig pension. De som varit hemmafruar hela livet är väl de som har det allra sämst?

  Svara
 2. Monica: Jo, jag är medveten att det är dom som betalar som fått sänkt skatt och dom som är pensionärer har samma som tidigare. Men det ser ändå konstigt ut. I Finland hade tidigare pensionärer en lägre skatteklass vilket jag skulle tycker var en god idé.

  Det finns också skillnader på hemmafruar. Dom bättre ställda har många fått en privat pensionsförsäkring betald av sin man som tack för markservicen.

  Svara
 3. Sjuka o gammla betalar mer i skatt??????
  Vet inte hur din matematik är.
  Sjuka får sin ersättning av staten.
  Dom flesta pensionärer idag har haft ett arbetande liv i subvensionernas Sverige. Vilket gett dom möjligheterna till ett extremt billigt boende. Belånat upp våra statsfinanser. Alla har inte tagit till vara den möjligheten men den fanns där på 50, 60, 70, 80 tal.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest