Södertälje

Låt mig direkt fastslå att moderaternas förslag till nya skattesänkningar skulle slå hårt mot välfärden och samhällets funktioner. Här i Södertälje, där vi just försöker hämta oss från chocken av den brunna Hovsjöskolan, behöver både polisen, skolan och fritidsgårdarna ökade resurser för att kunna lösa och minska bränder och rån. Då går det inte att sänka skatten så att staten och kommunerna måste dra ner mer på sina verksamheter. Tvärtom så borde skatten höjas så den kommer i nivå med den som pensionärerna betalar.

Staden jag bott i sedan 1984, Södertälje, har alltid haft ett oförtjänt dåligt rykte. Själv har jag älskat min nya hemstad från första stund. Vattnet, mötet mellan salt och sött, ger stadskärnan dess karaktär. En stor stad i litet format som både tjänar på och lider av närheten till Stockholm.

En idrotts- och kulturstad av stora mått. SSK, Assyriska och Oktoberteatern med Mankan är några av storheterna. Södertäljes mångkultur lyfter staden från mängden av svenska kommuner. Influenser bortom landets gränser utvecklar både människor och samhället i stort.

Trots det har Södertälje dåligt rykte i Sverige. Stadens anseende är betydligt bättre utomlands, tack vare att vi tar emot en stor mängd invandrare. Södertäljeborna själva klagar ofta på sin hemstad. Vi tycks ha fallit in i en negativ trend.

Statistiskt sätt är inte brottsligheten större här än i andra kommuner av Södertäljes folkmängd. Men bränder i bilar och hus, personrån och misshandel gör invånarna otrygga. Ökar den negativa trenden och bygger på bilden av Södertälje som en brottstyngd stad.

Jag tror vi måste sansa oss och inse vårt eget ansvar som medborgare. Under alla mina år i Södertälje har jag aldrig råkat ut för något av det som så många av våra invånare är rädda för. Visst har det brunnit i vårt soprum i källaren, i grovsoprummet utanför vårt fönster och bilar på vår parkering. Det känns olustigt och jag är ledsen för alla dom som verkligen utsätts för brott.

Men jag kan inte instämma i den klagokör som hörs i media i form av tidningar, bloggar, forum osv. Jag känner mig inte otrygg, är inte rädd för att gå ut sent på kvällen. Nej, jag njuter av närheten till naturen. Och gläds när Assyriska vinner ännu en match och ler åt Mankans krönika i vår lokaltidning.

Det är alltid lättare att se det negativa än det positiva. Att låta rädslan ta över och stämma in i klagokören. Jag tror vi behöver se resultat av polisens utredningar av skol- och affärsbränder, miljonrån, bilbränder mm för att Södertäljes rykte ska kunna bli bättre. För det krävs ökade resurser, mer pengar, och det betalas via skatten.

Med andra ord: Vi behöver inte sänkta skatter och mindre resurser för att motverka och lösa brott!

[tags]Södertälje, bränder, politik, samhälle, brottslighet, regeringen, moderaterna, skatter, sänkta skatter, skattesänkningar, kommun, staten, rykte, rykten[/tags]och Intressant