Att leta och hitta passande bokförlag

Iréne Svensson Räisänens diktsamlingar

Hitta ett bokförlag

Nu är det dags att ut och leta reda på ett bokförlag som vill ge ut min nya bok som har arbetsnamnet Släck inte elden – 51 haiku, tanka och andra fåradingar. Jag vill testa och se om någon skulle vilja ge ut den utan att köra över mig totalt. Efter debuten på Serums förlag har jag gett ut mig själv vilket är en kostsam frihet. Dessutom har jag inte råd att marknadsföra mig själv som ett lite större förlag borde ha.

Den senaste månaden har jag samlat ihop mina haikus, tanka och andra fåradingar här i bloggen till en diktsamling. Sammanställningen har jag gjort i Scrivener, ett program jag använder mer och mer i mina skrivprojekt. Har du inte prövat det rekommenderar jag att du laddar ner deras demo och testar.

Idag är det inte många förlag som ger ut lyrik. Det innebär inte att intresset för att skriva och läsa dikter minskat. Tvärtom. Nej, vi poeter har för många års sen flyttat in på nätet i olika skrivarforum. Och i takt med att det blivit enklare och billigare, nåja, ger fler ut på eget förlag eller med hjälp av olika sajter som Lulu.com och Vulkan (som jag inte rekommenderar).

Bokförlagen ser lyrik som en förlustaffär och ger sällan eller aldrig ut poeter om dom inte redan är kända i något annat sammanhang. Förlagen satsar på ett helt författarskap som ska bli lönsamt på sikt. Något en poet sällan blir.

Min strategi är att skicka mitt manus i två omgångar. I den första till dom stora förlagen som Bonniers och Norstedts. Men eftersom jag vet att det lär dröja innan refuseringsbreven kommen därifrån skickar jag samtidigt till mellanstora förlagen som tex Ordfront.  När jag blivit refuserad samtliga skickar jag manuset till samtliga små förlag som brukar ge ut dikter.

Det här är en process som säkert tar minst två år. Om jag inte hittar ett förlag på det här sättet som vill ge ut boken på mina villkor kommer jag att ge ut den själv med hjälp av Lulu.com eller liknande om det inte finns kvar. Om jag skulle ge ut min diktsamling själv skulle du ha den i din hand inom ett par månader.

Har du tips på förlag som ger ut poeter? Tipsa mig i en kommentar eller skicka ett mail!

Här är tre listor över svenska bokförlag:

http://www.svb.se/Branschen/30102

http://www.kb.se/isbn-centralen/svenska-forlag/

http://tobiasmyrbakk.se/svenska-forlag/

11 tankar på “Att leta och hitta passande bokförlag”

  1. Jag tycker att det är lite synd av förlaget att enbart dom satsar på kända poeter, hur ska vi som skriver dikter då kunna komma ut på marknaden.
    Jag skriver dikter till vardags och många av de som fått läsa mina dikter tycker absolut dom är bra och borde ges ut, det är också en av mina drömmar, ett något förlag vill ge ut mina dikter i bokform

    Svara
  2. Hej!

    Synd att peningen ska få marginaliserade poesin! Förr fick poeterna inte betalt men diktera spreds. Nu ska de ha betalt och då är förlagen inte intresserade. Kanske det kan bli annorlunda med eböcker. Det borde passa poesin 😊

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest