Författare ska ha ersättning för utlåningen av deras böcker på biblioteken. Fast det gäller bara om ”författarens utlåning kommer upp i ett årligt minimibelopp som motsvarar 2000 lån.” Vilket motsvara 1 460 kr. Detta fick jag veta via ett mail från Svenska Författarfonden som har hand om biblioteksersättningen. Och så hänvisas jag till att se information om deras stipendieverksamhet för författare.

Med andra ord så tas mina och många andra författares biblioteksersättning per automatik in i Sveriges Författarfond. Inte för att jag har något emot att etablerade författare får stipendium för att både kunna leva och skriva. Men jag, och förmodligen många andra författare, skulle också behöva dom kronor vi tjänar på utlåningen av våra böcker.

Varför inte göra tvärtom och bara ta från dom författare som är mycket utlånade dvs har fler 2000 lån/år? Bonniers och dom andra stora förlagens författare tjänar förmodligen bättre än en författare som gett ut en bok på ett mindre förlag. Fast det är klart, den som redan har ska ju ha mer…

Fler bloggar om kultur, författande, skrivande, litteratur, skriva och på Intressant.