Spelar genrer någon roll?

I SkrivarSidans medlemsforum har det förts en diskussion angående genrer. Jag tycker det är intressant, särskilt då förlagen gör allt för att placera texter i fack. Hur skulle dom annars kunna bestämma sig för om ett manus är bra eller inte. Inte minst viktigt är ju hur dom skulle sälja ut böckerna till läsarna. Marknadsföring är ju A och O inom förlagsbranschen.

Själv låter jag mig aldrig styras av genrer när jag börjar skriva. Det är idén som styr. Och slutresultatet blir sällan vad det var vid resans början. Jag har skrivit om dikter till noveller. Dramer och långa prosatexter till dikter. En spännande och ofta överraskande process.

Vad tycker du? Spelar det någon roll för dig om det du skriver passar in som lyrik eller prosa? F/s eller thriller? Håller du dig inom dom givna mallarna eller skriver du bara och låter andra placera dina texter i fack? Vad spelar eventuellt val av genrer för roll för det slutliga resultatet? Ska vi strunta i genrer helt och hållet? Vad spelar genrer för roll för dig som läser?

Det finns säkert fler frågor att ta upp angående det här. Gör det gärna!

5 tankar på “Spelar genrer någon roll?”

  1. Jag börjar alltid skriva utifrån en idé (det har hänt någon enstaka gång att jag börjar skriva utan att ha en aning om vad det ska bli i slutändan) och ibland kan en plats inspirera till t ex en thriller men sedan tar berättelsen sin egen väg under skrivandet. Det är inte alls att den till slut blir just en thriller. Alltså, jag bryr mig inte om det här med genrer, även om jag ibland från början tror att jag ska skriva något som kan placeras in i ett fack.

    Svara
  2. Ibland kan jag bli låst genom att tänka i genrer fast jag inte vill. När jag kommer på att jag faktiskt kan och får skriva precis vad som helst blir jag jätte glad och det är nästan alltid just då det blir något bra.

    Svara
  3. Hedvig: Mycket av skrivandet handlar just om att frigöra sig från låsningar som ofta kommer ur egna förväntningar. Och det är ju tur att vi för det mesta kan sätta oss över dom. Annars skulle inte mycket bli skrivet! : )

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest