Hoppa till innehåll

Skriv en kortnovell

Skriv en kortnovell

Skriv en kortnovell är en skrivövning. Du får träna på att skriva en novell som ska innehålla novellens alla element samtidigt som du ska skriva kort.

Din novell ska innehålla en inledning där konflikten, huvudpersonen och platsen det utspelas på presenteras. En fördjupning av konflikt och person- och miljögestaltning. Konflikten stegras och följs av en vändning och därefter ett snabbt slut.

AI om kortnovell

AI-robot

Det är en kompakt och koncentrerad berättelse som presenterar en konflikt, huvudpersoner och en specifik miljö på ett begränsat utrymme. Den skiljer sig från längre noveller genom sitt strama format och fokus på en central händelse, karaktär eller idé. En kortnovell strävar efter att ha en stark inledning som snabbt drar in läsaren i handlingen. En djupgående utveckling av konflikter samt gestaltning av karaktärer och miljö. Konflikten eskalerar till en vändpunkt som leder till ett avslut, ofta oväntat eller öppet för tolkning, allt sammanvävt till en enhetlig och effektfull berättelse.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Skriv en kortnovell, övning:

Övning

Skriv en kort novell, högst 4500 tecken inklusive bakslag, ensamhet, dans, solen eller vinterförälskelse.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också skrivövningarna

Skriv en fem minuters novell, Skriv en spännande novell, Byta berättarperspektiv och läs blogginlägget 7 tips på hur du skriver en novell och gå kursen Novellkurs för nybörjare.

Fler skrivövningar

Skriv en kortnovell är en skrivövning.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×