Skriv inledningen på din nästa novell

Skriv inledningen på din nästa novell är en skrivövning. Att skriva inledningar är också ett sätt att samla uppslag till texter. Med övning så finslipar du dessutom tekniken.

Skriv inledningen på din nästa novell, övning:

Övning

Novellen kan handla om maktspel, vänskap, miljöpåverkan, en fejd eller rädslor. Presentera konflikten och huvudpersonen. Tänk på att din början ska dra in läsaren i din text så hen fortsätter att läsa. Högst fem rader eller 500 tecken inklusive mellanslag.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också skrivövningarna

Skriv slutet på novellen, Inledning och slut, Dagbok underlag till novell och Långa eller korta meningar?

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

8 Kommentarer

 1. Stenbumlingen invid huset var så iögonenfallande att jag inte kunde undgå att kommentera det.

  ”Det är ett flyttblock”, sade mäklaren. ”Det kom med isen hit och blev kvar när den drog sig tillbaka.”

  Jag irriterades över att han förklarade en sådan sak för mig, alldeles som hade jag varit ett litet barn; något som mäklaren tydligen kände på sig, för han tillade snabbt: ”Folk brukar få för sig saker och ting, att det skulle vara någon sorts Stonehenge i miniformat, men det är det alltså inte.”

 2. Här kommer min början:

  Elin hörde hur dörren slängdes upp och hårt slå i väggen. Utan att behöva vrida huvudet bort från datorskärmen kunde hon fastställa vem det var. Erik hade anlänt. Ingen annan öppnade på det sättet. Inte han heller, alla dagar. Bara de morgnar han var på dåligt humör. Kroppen reagerade direkt. Hennes axlar drogs upp mot halsen. Fingrarna blev kalla.

  ”Elin. Följ med mig in på mitt rum. Nu på en gång.”

 3. Ett gällt tjut ljuder när ångan släpps ut ur lokets ångpanna så häftigt att den fyller hela stationen. Jaques stiger ut ur vagnen och ner på perrongen. Ångan, som hemma fyllde honom med förundran inför den nya teknologin och en aning yrkesstolthet, känns bara i vägen här i en ny okänd stad. Den känns klibbig och ligger så tjockt att han inte kan se vart han ska gå. När ångan väl har skingrats tillräckligt för att kunna utröna former runt omkring, trevar han sig ut ur stationen.

   • Tack för feedback, så texten är för händelselös/innehåller för mycket miljöbeskrivning? eller vad menar du?
    Vad är starka substantiv för något? Det är ett nytt uttryck för mig. Hitar inget på Google.
    Jag märker inte ens hur många adverb och adjektiv jag använder. Jag har varit rädd att mina texter inte innehållit tillräckligt. :p

    • För mycket beskrivningar. Starka substantiv är samma som mer beskrivande substantiv. Ett exempel: ”Hus” görs starkt så här: ”Miljonprogramshus”. Mer beskrivande eller hur?

     Du bör tänka på din användning av adjektiv och adverb och satsa på att gestalta utan dem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa